AUTIZMUS HETE SALGÓTARJÁNBAN

2014. november 3 - 8.

 

Az autizmus heti programsorozatunkat megelőzően szerettük volna felkelteni a hétköznapi ember figyelmét, felhívni arra, hogy az autista gyerekek és felnőttek itt élnek közöttünk, részei a társadalomnak. Ezt úgy valósítottuk meg, hogy különböző felületeken (facebook, honlap, kirakatban történő vetítés) bemutattuk az elmúlt években lezajlott programokon készült fényképeket.

Két középiskolás fiatal interjút készített több olyan diákkal, tanárnővel és orvossal, akik már több alkalommal kapcsolatba kerültek autizmussal élő személlyel. Az interjúval segíteni kívántunk azoknak az embereknek, akik sosem találkoztak még ezzel a fogyatékossággal, vagy nem is ismerték fel azt. Szerettük volna, ha ők is többet tudnak az autizmusról, nem félnek az autista emberektől, megfelelően tudnak viselkedni velük, ha találkoznak ilyennel. A felvételek legmegragadóbb és legőszintébb mondatait kivágva megjelenítettük azt a fent említett felületeken.

http://www.abigelkozhasznuegyesulet.hu/index.php/video-galeria

 

SZEMLÉLETFORMÁLÁS, ÉRZÉKENYÍTŐ JÁTÉKOK

 

2014. november 6-án a József Attila Művelődési és Konferencia Központ közreműködésével rendeztük meg az Autista napi találkozónkat. Érkeztek vendégeink az ország különböző pontjairól: Miskolcról, Kecskemétről, Gyöngyösről és Budapestről. A programot közösen bonyolítottuk le az Abigél Közhasznú Egyesülettel. A 12 órára hirdetett programunkra kb. 200-300 érdeklődő jött el a József Attila Művelődési és Konferencia Központ előtti térre.

 

Örömmel láttuk, hogy sok diák érdeklődését, figyelmét felkeltette előzetesen meghirdetett akciónk. Az érdeklődők között az egészségügy, az oktatás és a szociális szférából is sokan képviseltették magukat az autizmusban érintett családokon kívül.

Rendhagyó módon kibővítettük a palettánkat a városban élő fogyatékkal élőket képviselő civil szervezetek bevonásával. Megkeresésünkre eljöttek, és színvonalasan be is mutatkoztak. Standjaikon bepillantást nyerhettek az érdeklődők, hogy mit is jelent, amikor sérül az ember életében valamelyik készség, érzékszerv.

 

Az autista standon érzékenyítő játékokon keresztül próbálhatták meg a fiatalok, hogy miként is érzékel egy autista ember, hogyan fejezi ki magát, ha nem tud beszélni. Különféle vizuális eszközök segítségével „vásárolhattak” az érdeklődők, saját maguk rakhatták sorrendbe egy autista fiatal képes napirendjét. Egy másik ponton filmvetítéssel próbáltunk bepillantást engedni az autista létbe.

Külön helyet kaptak az miskolci autisták munkáiból készült alkotások, használati tárgyak.

  

FÓRUM

 

A 13 órakor kezdődő Fórum előtt úgy kellett megkérni az érdeklődőket, hogy fáradjanak be a STÉCÉ Kávéház galéria termébe, mert sokan belefeledkeztek a téren zajló érzékenyítő játékokba. A Fórum vendégei – beszélgető partnerei voltak: Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi együttműködésért felelős államtitkárság kabinetfőnöke, Dóra Ottó polgármester, Kővári Edit, az AOSZ elnöke, Dr. Bercsényi Lajos, a Szent Lázár Megyei Kórház igazgató főorvosa, Borenszkiné Imre Éva, a Balassi Bálint Gimnázium igazgatója (Balassagyarmat), Szalkainé Haraszti Krisztina, a Miskolci Autista Alapítvány intézményvezetője, Krausz Katalin gyógypedagógus, Turcsány László, a Nógrádi Autizmus Alapítvány kuratóriumának elnöke és Almádi Róbert, az Abigél Közhasznú Egyesület elnöke.

 

A Fórumot Kővári Edit nyitotta meg és ő volt a moderátora a beszélgetésnek.

Vitaindítójában és köszöntőjében Fülöp Attila emlékeztette a többségi társadalmat, és a Fórumon részt vevő szakembereket arra, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy autista embertársaink megkapják a számukra megfelelő ellátást. Lépésről lépésre könnyíteni kell a nehéz terheket hordozó családok élethelyzetén és minőségi javulást kell elérni az autista emberek oktatásában.

Dr. Bercsényi Lajos hangsúlyozta, hogy a kórház működési területén mindenkitől elvárja, hogy segítse az autisták gyors és szakszerű ellátását, és bármilyen ettől eltérő tapasztalattal találkozna bárki is, akkor jelezze és orvosolni szeretné a felmerülő problémákat. Eddig is elsőbbségi ellátás volt ezen a területen és keresni kell továbbra is a fejlődés lehetőségeit.

Dóra Ottó polgármester hangsúlyozta empátiáját és családi érintettségét is. A helyi autista szervezetekkel már felvette a kapcsolatot, partnerségben keressük közösen a tovább lépéshez a lehetőséget. Személyes segítségét ajánlotta fel.

Borenszkiné Imre Éva, a Balassi Bálint Gimnázium igazgatónője konkrét eseten keresztül mutatta be, hogy az ő munkahelyén miként sikerült beintegrálni egy autista fiatalt a többségi iskolába. 2014-ben Magyarországon óriási probléma az információ hiány még a pályán, hivatásszerűen dolgozó pedagógusok között is. Megható beszámolója után a szemek nem maradtak szárazon.

Krausz Katalin beszámolójában elmesélte a lassan két évtizede zajló családtörténetüket. Gyermeke ellátásának, nevelése és fejlődése biztosításának legjobb módját a saját iskoláztatásában látta.

Turcsány László, a Nógrádi Autizmus Alapítvány kuratóriumának  elnöke, aki egyben helyi önkormányzati képviselő  is, a politikai támogatásról beszélt, hogy konkrét ügyek mellé oda lehet állítani a politikusokat és támogatni fogják a kezdeményezéseket. De ezért a civil szervezetek képviselőinek kell letenni az elképzeléseiket az asztalra.

Almádi Róbert azt hangsúlyozta, hogy az az álma, hogy szeretné, ha már az iskolákba be lehetne vinni a szemléletformálást, már gyerekkorban megismernék, találkoznának a fiatalok a fogyatékkal éléssel, mert akkor reményei szerint egy élhetőbb társadalomban lenne lehetőségünk együtt élni.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke javaslatot tett arra, hogy a jelenlévők készítsenek egy tervet arra nézve, hogy helyi szinten miként is lehetne előrelépni autizmus ügyben, ami akár országosan is modellértékű lehetne, ami előre mutatna és másoknak is példát mutathatna.

 

Teljes konszenzus alakult ki a jelenlévők között abban, hogy ami lehetséges és rajtuk múlik, azt meg fogják tenni a jövőben is életük/munkahelyük/politikai szerepvállalásuk helyén.

A Fórum az érdeklődők hozzászólásaival, észrevételével zárult.

Összegzésképpen elmondható, hogy a térség figyelme autista társainkra, gyermekeinkre terelődött. Jó volt látni a tenni akarást és az empátia megnyilvánulásait. Ezek a tapasztalatok, hangok és vélemények lehetőséget adnak a tovább lépéshez, egyben a közös gondolkodás kialakításához is.

 

JÓTÉKONYSÁGI SPORTDÉLUTÁN

 

2014. november 8-ára jótékonysági sportdélutánt szervezett az Abigél Közhasznú Egyesület, de a program megvalósításában alapítványunk tagjai és önkéntesek is segítségükre siettek.

A rendezvényre meghívtunk 7 oktatót, majd még egy oktató csatlakozott hozzánk, hogy támogassa céljainkat.

A nyolc oktató segítségével igazán színes, tartalmas délutánt tudhatunk magunk mögött. Népszerű sportlehetőségek várták az érdeklődőket: Félegyházi Éva labdás gerinctorna, Nagy Nikoletta TRX, Varga Sári Gflex, Nagy Nikoletta gymstick, Német Claudia és Gyömbi - Milán Zumba, Háger-Jenei Krisztina capoeira aerobik, valamint cardio&core, Pászti Petra afrodance és bokwa, valamint Ács Adrienn kangoo „órát” tartott.

 

A rendezvényünkön mintegy 120 fő vett részt. A programok kis csúszással 4,5 órát tartottak, igencsak próbára téve a résztvevők állóképességét.

A szervezés során helyi vállalatokkal, vállalkozásokkal vettük fel a kapcsolatot. Tőlük kértünk tárgynyereményeket a tombolasorsoláshoz, s egyúttal megismertettük velük az egyesület tevékenységét és céljait.

Igazán értékes nyeremények voltak: éttermi vacsorameghívás a Galcsik Fogadótól és a Kiskulacs Vendéglőtől; vásárlási utalvány az Olcsó Áruk Boltjától; 3 db vasalthús sütő (ami tarjáni különlegesség) a Wamsler Háztartástechnikai Európai Rt-től; ajtódíszek Forgács Diána virágkötőtől; festmények Reibl Jánostól, két falitányér Somoskői Emese porcelánfestőtől; különféle ajándéktárgyak a Pinokkió Játékbolttól, a PCT Office Kft-től, a Papírháztól.

 

A sportdélutánra érkezők kaptak egy-egy egyesületi logós csuklópántot, melynek elkészítését az Axamo Kft. vállalta támogatásként, valamint egy-egy palack jeges teát (az egyik oktató jóvoltából), és ásványvizet.

Az oktatók számára az autista gyerekek készítettek kék színű gyöngyből karkötőket ajándékként. A gyöngyöket és a karkötő alapot a Kreatív Ötletek Boltja biztosította.

A program teljes időtartama alatt az egyesület tagjai szemléletformáló játékokkal várták az érdeklődőket, akik ismerkedhettek az autizmussal élők nehézségeivel, életével.

 

A kihangosítást az A’la Carte Showband biztosította teljesen ingyen.

 

Több oktató távozáskor a tiszteletdíját felajánlotta az egyesületnek, ezzel támogatva munkánkat.

A rendezvényről eddig kapott visszajelzések pozitívak, a résztvevők jól érezték magukat, többen jelezték távozáskor, hogy szervezhetnénk a következőt.

 

Rendezvényeinket az Autisták Országos Szövetsége és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósítottuk meg. Köszönjük!

 Képek >>>

Bejelentkezés

Oldalainkat 15 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből

random4.jpg

Támogatóink