FELNŐTT FOGÓDZÓ KÉPZÉS

 

2015. január 22-én és 26-án került megrendezésre Salgótarjánban a Nógrádi Autizmus Alapítvány által szervezett Felnőtt Fogódzó képzés. Az elsősorban szülősegítő programot a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai célú pályázatából valósítottuk meg. A képzés az Autisták Országos Szövetségének közreműködésével jött létre. Célja a kamaszkorú, felnőtt autista emberek szüleinek, családtagjainak informálása, segítése. A képzés témája az autizmussal élő felnőttek lehető legönállóbb életvitelének kialakítása.

A programot időben meghirdettük és nagyon sokan érdeklődtek iránta. Több szülő azért nem tudott jelentkezni, mert a munkahelyükről nem hiányozhattak két napot. A résztvevők összetételét tekintve igen széles volt skála: óvodás -, iskolás-, középiskolás korú gyermekek-, felnőtt fiatalok szülei, nagyszülei, pedagógusok, asszisztensek és autizmusban nem érintett érdeklődők is akadtak a jelentkezők között. Ez a heterogén összetétel az előadók dolgát kicsit megnehezítette, hiszen ez a képzés leginkább a serdülőkorú gyermekek szüleinek készült. Ettől függetlenül nagyon tartalmas két napot zártunk. Az előadások szinte átmentek beszélgetésbe, és az egyébként szorongó anyukák is megnyíltak és hozzászóltak a hallottakhoz. Hol kérdés formájában, hol saját tapasztalataik  megosztásában.

Az első napon Németh Zsuzsanna, az Autizmus Alapítvány szakembere tartott előadást, melyben összegezte az Autizmus spektrum zavar fogalmát, legjellemzőbb tüneteit, a korai diagnózis fontosságát. Előadásában kihangsúlyozta a felnőtté válással járó problémákat, elvárásokat, a prognózist. Kitért a szülői szerepvállalásra, arra, hogy bármilyen nehéz, de el kell engednünk felnőtté vált gyermekeinket. Vass Mária, érintett szülő, gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal és saját gyermeke életútján keresztül mutatta be, hogy autizmussal élő fiatalok is élhetnek – képességeikhez mérten – önálló életet. Nagyon nehéz megfelelő lakóotthont találni, ahol vizuális segítségek ( napirend, folyamatábrák, kommunikációs kártyák ) használatával megkönnyítik a mindennapi életet. Ha a szülő boldognak látja a gyermekét, akkor megérte a fáradozás!

Az előadásban hallhattunk arról is, hogy mennyire fontos az élethosszig tartó tanulás és munka. Valamint az előadó kitért a serdülőkorral járó nemiség biológiai meghatározóira, a testi változásokkal kapcsolatos megfelelő viselkedés tanítására is.

A második napon dr. Kálozi Mirjam, az AOSZ jogásza tartott előadást a felnőtté válás során szükségszerűvé váló jogi-, társadalombiztosítási-, szociális törvényekről, juttatásokról, a gondnokság alá helyezésről, a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról, a felsőoktatásról, a felnőtt- és szakképzésről, a munkavállalásról és a hozzá kapcsolódó ellátásokról.

Több érintett szülő, köztük Schindele Ildikó, az AOSZ munkatársa is alátámasztotta az előadást saját tapasztalatai átadásával, a legmegfelelőbb, legjárhatóbb utak bemutatásával, ajánlásával.

Nagyon sok hasznos, értékes információt hallhattunk mindkét napon és nagyon szépen köszönjük az előadóknak, a támogatóknak és a szervezőknek, hogy részesei lehettünk ennek a programnak!

 

Bejelentkezés

Oldalainkat 5 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből

random3.jpg

Támogatóink