MÉZES REGGELI AZ ISKOLÁBAN

A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület kezdeményezésére 2015. november 20-án Nógrád megye szinte minden településén mézes reggelit kaptak az iskolás gyermekek.

A rendezvény hazai elindítását a Szlovén Mézes Reggeli kezdeményezés 8 éves gyakorlata adta, amit mára „Európai Mézes Reggeli” néven több Uniós tagország is átvett az alapötlet hasznosságára való tekintettel. A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a helyben termelt élelmiszerek megismertetése. Figyelemfelhívás a reggeli fontosságára és az egészséges táplálkozásra. Annak hangsúlyozása, hogy a méhek munkája jelentősen hozzájárul a környezetvédelemhez és a biológiai környezet változatosságához.

Az elmúlt évben Magyarország is csatlakozott a mozgalomhoz, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület közös felhívására Nógrád megye 6 városában szervezte meg a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület a mézes reggelit. Hiszen az egyesület tagjai ott tevékenykednek a gyermekek lakóhelyén.

A kezdeményezést - a nógrádi kiválasztott helyszínen – Mátranovákon személyes jelenlétével támogatta Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Mészáros László az OMME elnöke és Ksenija Škrilec szlovén nagykövet asszony.

Salgótarjánban, az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskola két Autista csoportja is részesült a Mézes reggeliben. A csoportokban 20 fő autizmussal élő gyermek tanul, akik ezen a napon vajas-mézes kenyeret reggelizhettek. Nekik Kis-Simon Ottó, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület egyik tagja hozta „házhoz” a finomságokat, amit Farkasné Radics Éva csoportvezető vett át.

A gyermekeknek legjobban a nagy maci, s természetesen a benne lévő finom méz is tetszett.

Ezúton szeretnénk megköszönni - a gyermekek nevében is - ezt a nagyszerű lehetőséget mind a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesületnek, mind Kis-Simon Ottónak, aki dupla mennyiségű mézzel, vajjal és kenyérrel érkezett hozzánk!