AUTIZMUS NAP – 2016. november 08.

 

 

 

Alapítványunk és az Abigél Közhasznú Egyesület életének egyik fontos eseménye, hogy minden évben megemlékezünk a novemberi Autizmus napról, valamint az áprilisi Autizmus világnapról.

Salgótarjánban most került megrendezésre a magyarországi Autizmus napi program, melynek a médiában való hirdetését és helyszínét, a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. biztosította. Nagyon szépen köszönjük ezt a szép gesztust!

A szülők java része nagyon kedveli, ha a gyermekek fellépnek zenével, mesejátékkal, verssel. Ezért ezen az ünnepnapon az autizmussal élő gyermekek műsora állt a középpontban.

Turcsány László és Varga Gézáné köszöntője és megnyitója után a „B” csoport mutatkozott be körjátékokkal. Nagyon ügyesek voltak mindannyian.

Aztán az „A” csoport a Bogyó és Babóca című mesét adta elő. Mindenki szépen játszotta a szerepét, amiért aztán nagy tapsot kaptak.

Ezután két ügyes fiú következett, akik népdalokat játszottak tekerőn. Egyikük még énekelt is hozzá szép, csengő hangján. Felkészítő tanáruk, Andrássy Ferenc, velük együtt izgult a színpadon.

Utána egy kisfiú La Fontaine: A teknős és a nyúl című meséjét adta elő. Ő is nagyon ügyesen szerepelt.

A gyermekek műsorának utolsó fellépője, egy kislány volt, aki Petőfi Sándor: Ősz elején című versét szavalta el.

Ezután a Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola két táncoslánya egy latin mixet adott elő, amitől mindenki derűsebb kedvet kapott.

Mivel ezután előadások következtek a szülők, pedagógusok és minden érdeklődő részére, a gyermekek kivonultak a teremből és a Boróka Bábcsoport előadásában megnézhettek egy nagyon vidám hangulatú mesét.

Közben folytatódott a program. Először Őszi Tamásné előadása hangzott el, melynek témája: „A stressz gyakori okai autizmus spektrumzavarokban. A megelőzés és támogatás lehetősége a mindennapokban.” Mint mindig, érdeklődéssel hallgattuk színvonalas előadását.

Utána Kővári Edit, Az Autisták Országos Szövetségének elnöke mesélt az AOSZ INFO PONTOK-kal kapcsolatos tudnivalókról. Novembertől hat ilyen „Pont” lesz az ország területén, az egyik nálunk, Salgótarjánban. Ez nagy segítséget jelent az érintett családok számára, hiszen helyben kaphatnak segítséget, információt, s nem kell a fővárosba utazniuk.

A következőkben Fenes Andrea Anna, az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Szakiskola igazgatónője körvonalazta nekünk az autizmussal kapcsolatos salgótarjáni helyzetet.

S végül Simon Tibor, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – KLIK megyeközponti igazgatója beszélt a jövőre vonatkozó, autizmus ellátással kapcsolatos terveikről.

Az előadások után ismét a gyermekek kerültek középpontba, hiszen a tombolahúzás következett. Persze mindenki tombolája nyert, ez nálunk nem is lehetséges másképp.

A fellépő szereplők kaptak külön ajándékot is, aminek szintén nagyon örültek.

A hosszú, izgalmas órák után mindenkit a terem végébe invitáltunk, ahol finom szendvicsek, üdítők vártak gyermekre, felnőttre.

Míg a program zajlott, elkészültek a kék, héliumos léggömbök is. Uzsonna után a kijáratnál mindenki kapott a kezébe egy lufit. Megbeszéltük, hogy most nem fogjuk felröpíteni, mert a vadak az erdőben szívesen elfogyasztják a leengedett lufit, ami káros az egészségükre. Hosszú sorban sétáltunk a Fő téren a kék léggömbökkel, ami nagyon látványos volt és sok járókelő érdeklődését felkeltette. A gyermekek pedig örömmel vitték haza a szép lufit.

 

Az Autizmus napi program nagyon jól sikerült. A 120 férőhelyes terem megtelt, sőt a Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolából érkezett önkéntes lányoknak csak állóhely maradt.

A program megvalósításához sok külső segítséget kaptunk.

Szeretnénk megköszönni:

  • Az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázati támogatását,
  • Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának, hogy támogatta rendezvényünket és, hogy velünk tartott ezen a napon,
  • A Stécé Kávéháznak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a Galéria termet,
  • A Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft-nek, hogy segített az Autizmus napi program szervezésében,
  • A Radio Focusnak és a Salgótarjáni Városi Televíziónak, hogy támogatta rendezvényünk hírverését,
  • Köszönjük az Illyés Gyuláné Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Szakiskola vezetésének, a felkészítő pedagógusoknak a munkáját,
  • A Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola önkéntes lányainak, hogy minden programunkon szívvel-lélekkel segítkeznek,
  • A Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolából érkezett önkéntes lányoknak és tanárnőjüknek a segítségét,
  • A Boróka Bábcsoport színes, izgalmas előadását,
  • És végül köszönjük minden résztvevőnek a rendezvény lebonyolításához önként felajánlott segítségét, a színes előadásokat!

 

Bejelentkezés

Oldalainkat 3 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből

random5.jpg

Támogatóink