PÁLYÁZATOK 2016

 

 

NEA - MŰKÖDÉSI CÉLÚ PÁLYÁZAT - 1.450.000 Ft        

   


Ebben az időszakban elsődleges helyen állt a gyógypedagógiai óvoda és a két autista iskolai csoport pedagógusainak, asszisztenseinek képzése. Több új pedagógus érkezett a csoportokba, akiknek még nem volt túl sok ismerete az autizmusról, emiatt a szülők a tanév elején igen aggódtak. Vállalták, hogy megoldják gyermekeik elhelyezését azokon a napokon, heteken, amikor a pedagógusok képzésen, tanfolyamon vesznek részt.

Ezek a képzések Budapesten voltak, többnyire az Autizmus Alapítványnál, a Delej utcában. A képzések díját és az útiköltséget a pályázati támogatásból finanszíroztuk,

Ezen kívül szükségesnek találtuk a helyi csoportokban a szupervíziót, mentorálást. Az Autizmus Alapítvány szakemberei már több éve, szinte folyamatosan támogatják a salgótarjáni Autista csoportokat, ezért nagyon jól ismerik már a gyermekeinket. Hiszen a tanulók állandóak, de sajnos a pedagógusok jönnek-mennek a csoportból. Nagyon bízunk abban, hogy a jelenlegi felállás maradandó lesz, mert minden dolgozó lelkesen vett részt a képzéseken és rengeteg szakmai ismerettel bővült a tudásuk, és a tanév során gyakorlati tapasztalatot is szereztek. Nagyon kreatívak és látszik, hogy szívvel - lélekkel végzik a munkájukat.

A helyi mentorálás során ebédet biztosítottunk a Budapestről érkező szakembereknek és az Autista csoportok vezetőinek, hogy még ezalatt az idő alatt is kommunikálhassanak a szakmai dolgokról, a napi eseményekről. A szakértői díjak átutalását, annak egy részét a működési c. pályázatból valósítottuk meg.

Ezeken a napokon, délutánonként a szülők számára szülőtalálkozót szerveztünk, hogy a szülők által igényelt legfontosabb témákról tudjanak beszélgetni az ország legkiválóbb szakembereivel: pl. Őszi Tamásné, Ecser Mónika. Most például az előzetes felmérések szerint a "Serdülő és felnőttkor" volt a legtöbb szülőt foglalkoztató téma. Ez nem csoda, hiszen a gyermekek 50 %-a betöltötte a 14. évét, de van két 18 éves leányunk is.

A csoportokat ezen kívül több alkalommal is támogattuk irodaszerekkel, nyomtató patronnal, néhány fejlesztő eszközzel, tisztítószerrel és beköttettük az internetet is. Szeptemberben autóbusz kiránduláson vettünk részt, ismét meglátogattuk az Állatkertet az ÉFOÉSZ napon.

November 8-án, az Autizmus napján, színes, immár hagyományőrző programot szerveztünk Salgótarján központjában. Célunk a lakosság, a környezet figyelmének felhívása autista társaikra. A műsor első részében a gyermekeink léptek föl, ki-ki a maga szintjének megfelelően. Volt zene (tekerő), vers, dramatizálás, körjáték, mondóka. Nagyon ügyesek voltak és jutalmat is kaptak az előadásuk végén. A program 2. részét a szülők, érdeklődők, szakemberek számára terveztük, előadásokat hallgathattak az autizmusról, a helyi és országos viszonyokról. Ezalatt a gyermekek bábelőadáson vettek részt. Uzsonna, tombola és kék lufis séta zárta a napot.

A képzések, az Autizmus napi programok megszervezése, megvalósítása nagyon sok külön kiadást vont maga után. Például útiköltség, étkezés, gyermekfelügyelet, telefonköltség, irodaszer, nyomtatás, plakátok, programhirdetés, stb. Az Autizmus napi műsorban részt vevő gyermekek jutalmul egy-egy tábla csokoládét kaptak, s a tombolán természetesen minden jelenlévő gyermek nyert ajándékot. A héliummal felfújt léggömbökből minden résztvevő kapott és igen látványos sétát tettünk Salgótarján Fő terén. Mindezek költségeit szintén ebből a támogatásból tudtuk előteremteni.

 

NEA - SZAKMAI CÉLÚ PÁLYÁZAT - 1.500.000 Ft    

       

 

Elsődleges célunk az autizmussal élő gyermekek oktatásának, nevelésének támogatása. Ennek érdekében vezettük be a fejlesztő foglalkozásokat, melyet a tananyagon kívül kapnak a gyermekek.

-Az úszásoktatás már régóta működik, ebben az évben is vásároltunk a gyermekek számára uszodabérletet, ezzel a családok kiadásain is próbáltunk csökkenteni. Nagyon kedvelik a gyermekek az úszást, már többen a mély vízben is biztonságosan mozognak. Persze van olyan kisgyermek, akinél már az is eredmény, hogy úszógumi nélkül bemegy a sekély vízbe. Az úszás oktatásáért nagyon régen nem állt módunkban, hogy Varga Gézánénak anyagi téren is megköszönjük, hogy a tanév folyamán minden héten megtartja plusz óráit az uszodában. Ez a pályázati támogatás lehetőséget nyújtott arra, hogy 3 havi vállalkozói díjban részesítsük őt.

-A kommunikáció fejlesztésbe leginkább a nem beszélő gyermekeket vonta be a gyógypedagógus. Többféle módszert kipróbált, de ebben a csoportban az alternatív és augmentatív kommunikációs fejlesztés vált be szinte minden gyermeknél. Nagyon fontos a vizuális megsegítés, hogy ki tudják magukat fejezni, s hogy megértsék a hozzájuk intézett mondatokat. Lakatos Barbara több éve foglalkozik a gyermekekkel, s minden alkalommal nagyon várják őt. Ilyenkor a napirendjükbe be van illesztve Barbi néni fotója, így láthatóvá válik számukra, hogy mikor fog érkezni.

Az autista csoportból kikerülő fiatalokkal is találkozik a gyógypedagógus kommunikáció fejlesztés céljából. Patrik 21 éves, nem beszélő fiatal, akit beintegráltak egy kisegítő iskolai osztályba. Itt nem érezte jól magát, ezért az anyukája kénytelen volt kivenni az iskolából. Most Lakatos Barbara foglalkozik vele heti 3 órában, plusz egy másik napon az alapítványunk által támogatott fejlesztést is megkapja Patrik. Szereti pedagógusát, hisz ő megérti a problémáit és kommunikációs kártyái segítségével már hosszú mondatokat is képes kirakni. A gyógypedagógus 5 havi vállalkozói díjban részesült

-Harmadik fejlesztő foglalkozás a mozgásfejlesztés. Tamásné Szarvas Eleonóra is több éve jár a csoportunkba, s egyéni-, plusz kiscsoportos foglalkozásokat tart a gyermekeknek. Ugyanúgy várják Nóri nénit is, mint Barbit, és mindenki elsőként szeretne kimenni az egyéni fejlesztő szobába. Kedves szavaival, mosolyával még a legnehezebben kezelhető gyermek is végrehajt minden feladatot. A gyermekek sokat fejlődtek, bátrabban mozognak, ügyesebbek, ezt a szülők is tapasztalják és nagyon örülnek neki. Ebben az évben vásároltunk mozgásfejlesztő eszközöket is, így színesebbé sikerült varázsolni a foglalkozásokat. A mozgásfejlesztés is 5 hónapon át zajlott, szintén vállalkozói szerződéssel.

-A pedagógusok több tanfolyamon is részt vettek Budapesten, annak díját valamint az útiköltséget ebből a támogatásból finanszíroztuk. A budapesti gyógypedagógusok itt, helyben is segítették a szakemberek munkáját szuperízió, mentorálás formájában.

                                                                              

 

AOSZ- „TARTALMAS PIHENÉS 2016” PÁLYÁZATA - 120.000 Ft

 

                                                        

Alapítványunk az Autisták Országos Szövetségének támogatásával ezen a nyáron is megvalósította az autizmussal élő gyermekek/fiatalok táboroztatását. A program fő célja idén is a családok tehermentesítése volt és a gyermekek idejének tartalmas kitöltése. Az öt napos nappali táborban egy 6 éves óvodáskorú kisfiú, három „B” csoportos gyermek  (12 – 13 évesek ), három, még tanköteles fiatal ( 18 – 21 Évesek ) és egy 32 éves fiatalember vett részt. Tehát korukat tekintve igen széles skálán mozgott a kis csapat.

A pályázati összeget a gyermekek és a kísérők étkeztetésére, útiköltségre, a programhoz szükséges alapanyagok beszerzésére és a kísérők megbízási díjára fordítottuk.

A táborvezető megbízási díját a NEA szakmai célú támogatásából finanszíroztuk.

                                                                           

 

ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁS - 20.000 Ft    

                           

A helyi önkormányzat pályázatán 20.000 Ft támogatást kaptunk. Az összeget könyvelési díjra és a weblap karbantartására fordítottuk.

 

 

Bejelentkezés

Oldalainkat 10 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből

random2.jpg

Támogatóink