SALGÓTARJÁN, 2017. NOVEMBER 8.

25 ÉVES A NÓGRÁDI AUTIZMUS ALAPÍTVÁNY!

A Nógrádi Autizmus Alapítvány ebben az évben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját. A megemlékezést összekötöttük a november 8-i Autizmus napi rendezvényünkkel, melynek helyszíne most az Apolló Centrum konferenciaterme volt.

A programot az Abigél Közhasznú Egyesülettel közösen szerveztük. A média sokoldalúsága lehetővé tette, hogy mindazok számára eljusson meghívásunk, akik érdeklődéssel fordulnak az autizmussal élő személyek és életkörülményeik felé. Örömmel tapasztaltuk, hogy a hatalmas terem zsúfolásig telt érdeklődőkkel, érintett családtagokkal, pedagógusokkal és középiskolás diákokkal, akik önkéntes segítőként előre bejelentkeztek.

A rendezvényt Dr. SzabóJózsef, a Nógrád Megyei Közgyűlés jegyzője nyitotta meg. Köszöntőt mondott Dániel Zoltán, Salgótarján Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Az alapítvány 25. évfordulójáról Varga Gézáné, a kuratórium elnöke emlékezett meg. Előadásában hallhattuk a szervezet rövid történetét, mely szorosan összefonódik a Salgótarjánban működő Autista csoportokkal. Hiszen az elmúlt negyedszázad alatt gyermekeink jólétéért, a velük foglakozó szakemberek továbbképzéséért, a tárgyi feltételeik javításáért dolgoztunk.

A szülők mindig nagyon örülnek, ha gyermekeik fellépnek a rendezvényen egy-egy rövid műsorral. Most körjátékokat, mesedramatizálást, verset és három fiú, hangulatos, tekerőn előadott zenéjét hallhattuk. Mindannyian sok tapsot kaptak.

Aztán egy latin mixet láthattunk két táncoslány előadásában, akik a Táncsics Mihály Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolából érkeztek. Nagyon ügyesek voltak és mindenki derűsebb kedvet kapott produkciójuktól.

A hátralévő időben a konferenciateremben előadások következtek, ezért a gyermekeknek - pedagógusaik kíséretében - külön programot szerveztünk erre az időre. Bigyó és Bogyó bohócok vártak rájuk, akik zenés, játékos időtöltést, lufihajtogatást és végül tombolasorsolást terveztek számukra. A hangulat tetőfokra hágott. Így a szülők nyugodtan hallgathatták az előadásokat.

Az első három előadónk egy salgótarjáni körképet mutatott be az autizmussal élő gyermekek, felnőttek helyzetéről. Simon Tibor tankerületi igazgató a tagintézményekben felmerülő autizmussal kapcsolatos problémákat ecsetelte. Murányi Sándor címzetes igazgatónk elmesélte a hallgatóságnak az Autista csoport történetét. Peleskei-Balázs Rita, a Szociális Központ igazgatója pedig az autizmussal élő fiatalok szociális ellátásáról beszélt.

A továbbiakban olyan előadások következtek, melyek az országosan felmerülő problémákra keresték a megoldást. Őszi Tamásné gyógypedagógus, az Autizmus Alapítvány iskolaigazgatója az autizmussal élő gyermekek integrációjának kérdéseiről tartott előadást. Németh Krisztina, klinikai szakpszichológus, az Autizmus Alapítvány Ambulanciájának vezetője a felnőttkori autizmus spektrum zavarról beszélt és elemezte az iskolából kikerülő fiatalok speciális ellátásának helyzetét. Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke a jelenleg középpontban álló témát, az állami bentlakásos intézményekben történő változásokat mutatta be előadásában: a nagy létszámú intézményi ellátásról a közösségi életvitelt támogató szolgáltatásokra való áttérés reformjának elindítását.

Az értékes előadások után megérkeztek a gyermekek is. Mindenkit a terem végébe invitáltunk, ahol finom szendvicsek, üdítők vártak gyermekre, felnőttre.

Időközben elkészültek a kék, héliumos léggömbök is, de a program befejezéseként - mivel az eső eleredt - csak egy rövid sétát tudtunk tenni a Múzeum téren. A gyermekek örömmel vitték haza a szép lufikat. 

 

Köszönetünket szeretnénk kifejezni minden résztvevőnek a színes előadásért, a rendezvény lebonyolításához önként felajánlott segítségéért!

 

Nagyon szépen köszönjük támogatóinknak, hogy lehetőséget nyújtottak programunk sikeres megvalósításához!

 

 

                                                                                                         

               

 

 

                                                            

 

 

A Nógrádi Autizmus Alapítvány kuratóriuma

 


 

Bejelentkezés

Oldalainkat 6 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből

random3.jpg

Támogatóink