Diagnózis

 

 

Az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: autizmus spektrumzavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

 

Az autisták agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autistának problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

 A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható, de megfelelő gyógypedagógiai módszerekkel, minél korábban megkezdett fejlesztéssel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik fejleszthetők. A korai fejlesztés eléréséhez, a fejlesztési célok meghatározásához fontos, hogy az autizmussal élő gyermekek minél korábban hozzájussanak a diagnózishoz.

Az autizmusról, annak jellemző tüneteiről bővebb információkat itt talál.

 

Az autizmus diagnózis felállítása minden esetben gyermekpszichiátriai vizsgálathoz kötött. Az autizmus diagnosztikai centrumok olyan intézmények, ahol tudomásunk szerint autizmus megállapítására alkalmas vizsgáló eszközök (tesztek) használatára kiképzett szakemberek dolgoznak.

Autizmus diagnosztikai centrumok elérhetőségei

 

A sajátos nevelési igény (fogyatékosság) tényét a szakértői és rehabilitációs bizottságok állapítják meg, komplex orvosi, pedagógiai, gyógypedagógiai, pszichológiai vizsgálat alapján. Ez azért nagyon fontos, mert a szakértői bizottságok szakvéleménye, igazolása feltétele a különböző juttatások, kedvezmények (pl. utazási kedvezmény, emelt összegű családi pótlék), speciális ellátások igénybevételének. A gyermek megfelelő intézménybe (óvoda, iskola) történő felvételéhez is szükség van a szakvéleményre.

Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottságok elérhetőségei

Bejelentkezés

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből

random1.jpg

Támogatóink