BESZÁMOLÓ A SZIKRA TÁBORRÓL

Nagy örömünkre, az idén is megrendezésre kerülhetett a nyári táborunk a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület jóvoltából, melyet ezúton is nagyon köszönünk.
A táborban több gyermek az idén vett részt először, akik szüleiktől egész napra távol maradtak
( szorgalmi időben ők 4-5 órát tartózkodtak), ezért számomra ez nagy izgalmat jelentett.
Főleg alsó tagozatos tanulók vettek részt. Korukat és értelmi képességeiket figyelembe véve kellett terveznem, kollégáimmal és segítőimmel a hetet, hogy mindenki számára élvezhető legyen a tábor.

Cél: Olyan élményt nyújtó, környezettudatos, egészséges életmódra nevelő programokon való részvétel, amely a kommunikációs, rugalmas viselkedésszervezés, szociális területen elmaradást mutató autista gyermekek számára stresszmentesen biztosítja a felhőtlen kikapcsolódást. Célunk az elemi szociális viselkedés, szociális kapcsolatteremtő képesség fejlesztése.

Az autizmus specifikus szakmai kritériumok bemutatása:

A vizuális megsegítésre mindenképpen szükség volt, ha beszélő gyermekekről van is szó. Minden nap végén bemutattuk számukra a másnapi program fotós napirendjét. Ez biztosította, hogy biztonságban érezzék magukat. Tudták, hol, mikor, milyen program vár rájuk, és ez kivel fog történni. Természetesen tudatosítottuk velük, hogy az időjárási körülmények befolyásolhatják a másnapi rendezvényeket, fotókon jeleztük nekik az alternatív programot.

A konyha jó előre megküldte a menüt, amit szintén bemutattunk nekik. Tudták mikor, mit fognak enni. Olyan ételféleségek kerültek a tányérjukra, amelyet mindannyian szeretnek. Ezért aztán többen kívülről tudták, melyik nap, mit fognak enni, és nagyon várták az étkezést.

Az iskolában használt Boardmaker technikával készült napirendi kártyákat, viselkedésszabályozó kártyákat vittük magunkkal. Ezen kívül a foglalkozások elején meghatároztuk az adott programra vonatkozó viselkedési szabályokat. Mindenkinek egyénre szabottan kiraktuk, mire figyeljen és ennek megfelelően jutalomválasztó táblán jeleztük, hogy mit fog kapni, ha betartja a szabályokat. Ezeket a táblákat szintén az iskolából vittük ki. Előre jelezték, mire kell figyelniük, és kitették, mit szeretnének kapni, jutalomból.

 


A tábor Salgóbányán, a Salgótarjáni VGÜ hétvégi telkén zajlott, melyet már évek óta biztosítanak számunkra ellenszolgáltatás nélkül - táborozás céljából. Az 1 hét alatt az időjárás is megtréfált, de kedvünket nem szegte.

Önkéntesek, segítők és 50 órás közösségi szolgálatot teljesítők is segítették munkámat.


  1. nap
    A tábor elfoglalása és a reggeli után Bogyó Bohóc látogatott el a táborba.
    A játékos-táncos-énekes foglalkozás után lufiból hajtogatott különböző figurákat a gyermekek kívánságának megfelelően: kutyát, cicát, kardot, katicát, virágot kértek.
    Majd csillámtetkóval kápráztatta el őket.

Az ebéd elfogyasztása után a játszótéren játszottunk. Nagyon gyorsan és szuperül telt a napunk. Boldogan és fáradtan utaztunk haza.

 

  1. nap

A mai nap a Boróka Bábszínház előadóművésze kápráztatta el a táborozó gyermekeket. Interaktív bábelőadáson vettünk részt. A gyermekek aktívan, örömmel szerepeltek.
Ebéd után a csapat egyik része a közelben lévő Medves fennsíkon sétált, ahol megfigyeltük a fennsík növény - és állatvilágát. A csapat másik része pedig a táborban maradt, ahol labdáztak, társasjátékoztak, pihentek. Hazautazás előtt pedig a játszótéren hintáztunk, csúszdáztunk és mászókáztunk. A mai nap is fantasztikusan sikerült és gyorsan eltelt.

 

  1. nap

Ma reggel nagy viharral indult a napunk, aztán szépen kisütött a nap.
Sajnos a rendőrség megígérte az idén is a bemutatót, de sajnos nem tudtak eljönni, viszont megígérték, hogy ősszel pótolni fogják, ezért ügyességi feladatokkal kezdődött a napunk. Labdáztunk, fociztunk, célba dobtunk, zsákba ugráltunk, fogócskáztunk, lufit fújtunk, pörgettyűztünk. Mikor elfáradtunk, társasjátékoztunk, rajzoltunk, színeztünk.
Ebéd után megünnepeltük az egyik táborozó társunk szülinapját, aki önkéntes feladatokat látott el a tábor ideje alatt. A finom torta elfogyasztása után a nap végét a játszótéren töltöttük a busz indulásáig.

 

  1. nap

Reggel hatalmas felhőszakadás ért el bennünket. Mire a táborhelyre értünk többen eláztunk. A délelőtti esőzés szerencsére nem zavarta meg a programunkat. Balázs bácsi érkezett hozzánk, aki a cukrász szakma szépségeibe avatott be minket. Megismerkedtünk a legfontosabb cukrászeszközökkel, megtanultuk miből, hogyan készül a marcipán. Balázs bácsi segítségével mi is készítettünk marcipán virágokat, figurákat. Ebéd után mindenki elkészíthette a saját desszertjét, amiből repetázni is lehetett. Volt mit lemozogni a délutáni fogócskázás, labdázás, frizbizés és játszótéri mókázás során. Nagyon jól éreztük magunkat.

 

5.nap

Szabadtéri programunkon velünk volt az időjárás. Terápiás állatok érkeztek hozzánk. A kutyusok simogatása, sétáltatása legalább akkora élmény volt a gyermekek számára, mint az ügyességi bemutató. Nehéz volt elengedni a sok aranyos kutyust. A táborozók a játszótéren vigasztalódhattak. Ebéd után a tábor területén játszottunk a szabadban, lelkes énekléssel köszöntöttük Szilvi nénit születésnapja alkalmából és a buszindulásig volt még egy kis idő hintázni, libikókázni és csúszdázni is.

 

Mindenki nagyon elfáradt, sok élménnyel tért haza. A szülők is nagy izgalomban voltak a héten, hogy egész napra elengedték, ránk bízták csemetéiket. Boldogok voltak a szülők, hogy látták fényképeken keresztül és az élménybeszámolókon át, hogy minden rendben volt és jól érezték magukat a gyermekeik. Már a következő évi táborozásról álmodoznak.
Nagyon köszönjük és hálásak vagyunk a SZIKRA Tehetséggondozó Egyesületnek, hogy megrendezhettük a tábort és élményekkel teli hetet zárhattunk!

 

Az előző években már kialakult egy állandó tábortámogatói kör, de ez a kör az idén bővült.

-           TESCO

-           AGIV Pékség

-           Jó Gazdi Boltja

-           Salgótarjáni Megyei Jogú Város Önkormányzata

-           Ropi Üzem—salgótarjáni telephelye

-           Tarjáni Zamatos

-           NMSZC Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

-           Salgótarjáni VGÜ

-           Érted Ugatok Állatvédő Egyesület

Nekik is nagyon szépen köszönjük a támogatást!

 

Salgótarján, 2022. 07. 20.

                                                           Janosek Róbertné - táborvezető

 

 

Bejelentkezés

Oldalainkat 6 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből

random3.jpg

Támogatóink