Autizmus Szakmai nap

 

Időpont: 2013. október 18.

Helyszín: Salgótarjáni Civilekért Közhasznú Alapítvány, konferencia terem

 

 

Az Autizmus Szakmai napon megjelent vendégek megtöltötték a konferencia termet. Ami nagy pozitívumnak mondható, hogy a környékbeli szakemberek közül sokan eljöttek, tehát ez azt jelenti, hogy van igény az ilyen jellegű informatív és ismeretátadó konferenciákra, szakmai napokra.

Sajnos a szülők száma elenyészően kevés volt, ennek okát abban látom, hogy sokan nem tudták megoldani gyermekük elhelyezését a szakmai nap idejére.

Az előadók felkészültsége alapos volt, a saját területükön átfogó ismeretekkel rendelkeznek és ezt közvetlen, barátságos, interaktív módon, mindenki számára érthetően adták át a szülőkből és szakemberekből álló hallgatóságnak.

Elsőként Turcsány László, a Nógrádi Autizmus Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket, majd Almádi Róbert, az Abigél Közhasznú Egyesület elnöke mondott pár szót a saját szülői tapasztalatairól és az autizmus spektrum zavarról.

Ezután Prekop Csilla ismertette a Vadaskert Alapítvány keretében végzett tevékenységüket, céljaikat, kitérve a közeljövőben a családokat érintő változásokra is.

Megismerkedett a hallgatósággal és kérte, hogy vessenek fel problémákat a saját életükből, hogy olyan dolgokról tudjon beszélni, ami a jelenlévőket foglalkoztatja. Jelentkeztek szülők és szakemberek is, akik – remélhetőleg legalább részben – kaptak választ a kérdésükre.

A szülők leginkább az intézményi elfogadottság hiányát vetették fel, a hétköznapi élet nehézségeiről számoltak be. A megjelent óvodapedagógusok pedig az integrációhoz szükséges feltételek meglétét, illetve hiányát vetették fel elsődleges problémaként. Hiányolják az olyan szakmai továbbképzéseket, amelyek segítenék őket az autista, illetve SNI-s gyermekek nevelésében.

A személyes és tapasztalati példákon keresztül bemutatott előadás sok gyakorlatiasságot közvetített a hallgatók számára, amely mind a szülők, mind a szakemberek számára hasznos volt.

Szó esett a felnőtt korú autisták foglalkoztatásáról, annak feltételeiről, körülményeiről.

Az ebédszünet után Solt Anna ismertette a képkártyás, alternatív és augmentatív kommunikáció módszerét. Miután megismertük a kommunikáció folyamatát, fajtáit, jobban megérthettük az autistákra jellemző kommunikációs nehézségeket, problémákat. Az ebből adódó viselkedésproblémák kezelésére is válaszokat kaphattunk.

A PECS, képcserés kommunikációs módszer folyamatába mélyebben is betekinthettünk és megismerkedtünk a napirendi kártyák használatával, a folyamatábrákkal, stb.

 

A nap lezárásaként egy eléggé aktuális téma következett: Prekop Csilla a szegregáció és integráció folyamatáról, fajtáiról, szükségességéről, céljairól, feltételeiről tartott egy összefoglaló beszámolót.

 

Sajnos, a felvetett problémákat (intézményi elfogadottság Magyarországon és Szlovákiában, az óvodai integráció hiányosságai, stb.) a jelenlévők közül senki sem volt kompetens kezelni, tehát bőven maradt feladat az érdekérvényesítő civil szervezeteknek, hogy léphessenek ez ügyben is.

 Képek

Bejelentkezés

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből

random2.jpg

Támogatóink