AUTIZMUS NAP SALGÓTARJÁNBAN

2013. November 8.

Az Autizmus Nap az Abigél Közhasznú Egyesület és a Nógrádi Autizmus Alapítvány közös társadalmi szemléletformáló rendezvénye volt. Ezen a napon, az április 2-i Autizmus Világnaphoz hasonlóan, ismét csatlakoztunk az ország nagyvárosaihoz, és megrendeztük az Autizmus napi ünnepséget.

A rendezvénynek nagy hírverést szántunk. Megjelent a sajtóban, a Radio Focusban, a Salgótarjáni Városi Televízióban. 500 db plakát hirdette szerte a városban, a környező településeken, a járási székhelyeken. Ezen kívül postai levélküldemények útján és elektronikus formában is rengeteg meghívót küldtünk szét. Megszólítottuk az oktatási-, szociális-, egészségügyi intézményeket, mert szeretnénk, ha sokkal több ember odafigyelne sérült társaira!

Programunkat a JAMKK mellett található STÉCÉ Kávéházban valósítottuk meg. Száz férőhelyet biztosítottak számunkra, és örömmel tapasztaltuk, hogy a terem gyorsan megtelt szülőkkel, gyermekekkel, nagyszülőkkel, pedagógusokkal és más érdeklődőkkel. Érkeztek vendégek a járási fórumokon megismert családok közül is.

Az április 2-i programtól eltérően, az Autisták Országos Szövetségének képviselőjén kívül nem hívtunk neves előadókat, ez a délután a gyermekekről szólt – nemcsak gyermekeknek! Hisz ők a legfontosabbak!

A délután az Autista B. csoport táncbemutatójával kezdődött. majd ezután következett Turcsány László önkormányzati képviselő, a Nógrádi Autizmus Alapítvány kuratóriumának elnöke, az "Autizmus Nap" házigazdája, aki a rendezvényt megnyitotta.

Elnök úr szavai után Székyné dr. Sztrémi Melinda Salgótarján polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte kedves szavaival a résztvevőket, szervezőket és ígéretet tett, hogy hamarosan új épületbe költözhetnek a gyerekek.

Majd Becsó Zsolt országgyűlési képviselőt, Nógrád Megye Közgyűlésének elnökét, a program fővédnökét hallgathattuk.  A köszöntők után az Autista A. csoport mutatkozott be. Balázs Gábor népi hangszeren (tekerőn) játszott, majd meséket mondtak és eljátszották a Kiskakas gyémánt fél krajcárját.

A mesék birodalmában marasztalta a közönséget Almádi Fanni gyönyörű éneke is.

Majd Vokács Éva szép őszi verse zárta a gyermekek műsorát.

Autizmus napi rendezvényünkre meghívtuk fő támogatónkat, az AOSZ-t is. Ébner Gyula alelnök képviselte az országos szervezetet. Szavai mélyen bevésődtek a szülők szívébe, hisz előadásában saját problémáikat vélték felfedezni. Bemutatta az országos szervezet működését, és igen megható volt mindannyiunk számára, amikor megköszönte városunknak, hogy egy nagyon értékes embert adtunk az Autisták Országos Szövetségének az új elnök, Kővári Edit személyében!

Ébner Gyula előadása után megérkezett a gyermekekhez Bogyó és Bigyó, a két bohóc, akik énekkel, találós kérdésekkel bombázták a közönséget. A helyes választ adó gyermekek jutalmat kaptak. Nagy volt a versengés! Utána pedig a tombolasorsolás következett, ahol természetesen minden szám nyertes volt.

A Tombolahúzást az uzsonna követte, a vendégeket terített asztal várta a terem végében. Mindenki jóízűen falatozott a vidám percek után.

Aztán kivonultunk a térre, ahol mindenki kapott a kezébe egy szép kék lufit. Ekkor kékre világították a József Attila Művelődési és Konferencia Központot. Aztán a téren tettünk egy nagy figyelemfelkeltő sétát, ami valóban nagyon látványosra sikerült, bár már alkonyat volt.

A nap Oláh Gergő jótékonysági koncertjével zárult. A belépőjegy az autizmussal érintett családok számára ingyenes volt. Még a nagyszülők közül is többen részt vettek ezen a koncerten. Bár a Sportcsarnok csupán félig telt meg, mégis sikeresnek érezzük a rendezvényt, mert a mindennapok problémáival küszködő családok talán sosem jutottak volna el egy koncertre. Mindenki nagyon jól érezte magát, és autizmussal élő gyermekeink, akik általában imádják a zenét, minden fakszni nélkül végigülték vagy táncolták a koncertet.

A rendezvényen részt vett a Salgótarjáni Városi Televízió, melynek műsorán még mindig szerepel az Autizmus napi programunk. A Nógrád Megyei Hírlap hétfői kiadásában is megjelent egy cikk.

Nagyon szépen köszönjük az Autisták Országos Szövetségének és a Nemzeti Együttműködési Alapnak, hogy támogatásukkal hozzásegítették a gyermekeket és családokat ehhez a délutántól – éjjelig tartó, nem mindennapi élményhez!

Oldalainkat 1 vendég és 0 tag böngészi

Életünkből